jueves, 16 de agosto de 2012

15/08/2012 Diada de la Mare de Déu d’Agost a la Bisbal del Penedès. Tornen els gammes extres a la Bisbal


L’actuació castellera de la Festa Major de la Bisbal ha tornat a ser aquella de les grans diades que l’aficionat demana. I és que enguany s’han trencat totes les estadístiques i s’han vist fins a vuit castells de nou, dos d’ells de gamma extra. Els Castellers de Vilafranca han establert el récord de 500 castells de nou descarregats i ho han celebrat a una de les seves places preferides. D’altra banda, les dues colles vallenques, Vella i Joves han aconseguit descarregar els dos castells bàsics de nou; i a més la Colla Vella ha estat capaç de descarregar també el 9 de 8.

La Bisbal del Penedès, una de les clàssiques de l’agost casteller, es presentava enguany més ambiciosa que mai. Després de la polèmica de la temporada passada on per falta de pressupost van quedar exclosos els Castellers de Vilafranca, la d’aquesta temporada ha recuperat el format habitual amb els Verds i les dues colles castelleres vallenques. 

Han obert plaça els Castellers de Vilafranca amb un 4 de 9 amb folre de mida oberta i que ha mostrat més bon aspecte que l’últim descarregat fa unes setmanes a Vilanova. Hauran de treballar-lo això si, ja que l’objectiu dels de Pere Almirall es encabir el pilar al mig de cara a Sant Fèlix. A continuació, ha arribat el 2 de 9 amb folre i manilles, que tot i descarregar-lo per tercera vegada aquest any, ha estat a punt de saltar pels aires per un brusc moviment al folre i les manilles. De totes maneres, la baixada de la canalla ha estat neta i els quarts l’han sabut salvar. Per tant tornaven a fer un gamma extra a la Bisbal, cosa que els ha esperonat d’alegria i més després de quedar fora d’aquesta plaça al 2011. Per acabar les tres rondes de castells, els vilafranquins han fet el 3 de 9 amb folre. Un tres més pesat i amb la intenció de posar-hi el pilar al mig en un futur no gaire llunyà. L’onzè descarregat d’aquesta temporada i com va sent habitual assolit amb molta solvència. Després de repetir per tercer cop aquest any aquesta actuació, els de la camisa verda han punxat amb el pilar de 7 amb folre a la ronda de pilars. Tot i que l’espadat ha pujat millor que el de Màrtirs, poc després de fer l’aleta ha fet llenya. La taca de la jornada i que ho hauran de treballar de cara a la festa major, ja que el pilar és una condició imprescindible per la colla de l’Alt Penedès.

La segona colla en actuar a la Bisbal ha estat la Colla Joves Xiquets de Valls. Sense Sant Fèlix, els vermells acudien a la Plaça Doctor Robert amb l’objectiu de plantar-hi com a mínim el 3 i el 4 de 9 amb folre. I així ho han fet, la Joves que feia nou anys que no descarregava cap castell de nou a la Bisbal, ha deixat lluny les patacades dels darrers anys en aquest indret i ha anat per feina. Han començat amb un espectacular 3 de 9 amb folre que de cada dia que passa va millorant, sobretot en el pom de dalt, ja que la canalla ha tornat a tenir confiança amb aquesta construcció. El quart descarregat aquesta temporada i que fa que la formació vermella si s’ho proposa pot plantar castells de nou arreu on vagi. Seguidament, ha arribat el 4 de 9 amb folre, un quatre clavat, que tot i la lentitud de la canalla, especialment l’enxaneta a l’hora de pujar, no ha tingut cap fuetada brusca que fes perillar el castell. I si, la Joves aconseguia l’objectiu del dia i es feia justícia en una plaça maleïda en l’última dècada. Per acabar, han volgut obsequiar a la Bisbal amb l’inèdit 7 de 8, el quart de la temporada i que fa pensar que els de carrer d’en Gassó jugaran fort per poder apujar-lo damunt d’un folre de nou pisos de cara el Concurs. S’han acomiadat de plaça amb dos pilars de cinc.

Un cop d’autoritat dels de Pere Rico i que posen de manifest el potencial d’una colla gran. A partir d’ara Igualada i Torredembarra marcaran si els vermells poden fer alguna construcció superior. Segur que la temptació la tindran per provar el 5 de 9 amb folre, 4 de 9 net o 9 de 8 en alguna d’aquestes places. O potser a totes dues. Ja veurem, però ara mateix de la Joves no se’n pot dubtar.

Ha tancat el cartell de la Bisbal, la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Una Vella, que tot i no tenir potser les camises que hauria volgut, ha anat a millorar el resultat d’una diada que tampoc se’ls donava gaire bé en les darreres temporades, ja que des del 2004 que no hi descarregaven un castell de nou. Però és que la Bisbal 2012 serà recordada molt de temps pels del Portal Nou, ja que no només hi ha fet el 3 i el 4 de 9 amb folre, sinó que ho han rubricat amb un gamma extra. D’entrada, han començat descarregant el 3 de 9 amb folre, el setè d’aquesta temporada i que ha estat força ben parat pels pisos inferiors. A la segona ronda, ha arribat el 4 de 9 amb folre, que no han tant bé com el tres, ja que els sisens s’han tancat massa durant la sortida dels més menuts. De totes maneres, sense nervis i al peu de la lletra ha fet que també el poguessin completar. I després dels dos castells bàsics de nou, ha arribat la sorpresa de la jornada en format de 9 de 8. Serà un gamma extra o un castell superior, però tothom ha de saber que és un castell d’extrema dificultat i que de moment només el té la Colla Vella. Un castell que s’ha hagut de lluitar al tres central, a nivell de terços, però que les ganes i el treball ha fet que el poguessin assolir. Primer 9 de 8 aconseguit a la Bisbal, segon gamma extra en aquesta plaça, però aquest cop descarregat. Feia onze anys que la Vella no feia un castell d’aquesta envergadura abans de Sant Fèlix. I precisament, han volgut culminar l’excel·lent tasca intentant millorar la Festa Major de Vilafranca de l’any passat amb el pilar de 7 amb folre. Però, també hi hagut taca negra la ronda de pilars pels rosats, ja que l’espadat, tot i l’espectacular treball del terç per salvar-lo ha fet llenya quan sortia l’aixecador. Una llàstima no poder descarregar el pilar, però gran feina de la Vella que apunta molt fort a Sant Fèlix i sobretot al Concurs, on intentaran de ben segur posar tota la pressió del món als Castellers de Vilafranca.

Repetim gran Bisbal i li sortirà car a l’Ajuntament, ja que la temporada vinent haurà de col·locar a la plaça dues plaques. A més, també com mana la tradició fer un castell nou un gamma extra implica una prima extra econòmica a les colles. Però bé, els diners extres que es puguin donar es potser el que menys importa, ja que enguany la Bisbal ha viscut una jornada memorable d’aquelles que fan afició.







No hay comentarios:

Publicar un comentario